De Lekkerste Bedden
De terminologie van de slaapkamer begrijpen: Een gids voor beddegoed lingo

De terminologie van de slaapkamer begrijpen: Een gids voor beddegoed lingo

Geplaatst door 28-03-2022 13:42 door Sophie Jacobiatus

Als je gaat winkelen voor nieuw beddengoed, is het belangrijk om vertrouwd te raken met het taalgebruik. Van matrasmaten tot speciale stoffen, het begrijpen van de terminologie kan je helpen de juiste keuze te maken voor je slaapkamer. Om je te helpen is hier een snelle gids met enkele van de meest voorkomende termen voor beddengoed die je tegenkomt.

Wat je meteen opvalt is dat er veel verschillende matrasmaten zijn. Standaard twin matrassen zijn meestal 38 inch breed en 75 inch lang, terwijl queensize matrassen meestal 60 inch breed en 80 inch lang zijn. Kingsize matrassen zijn het grootst met afmetingen van 76 inch breed en 80 inch lang.

Opmerkelijk zijn ook dekbedden, dekbedden en dekbedden. Dekbedden zijn traditioneel Europees beddengoed en lijken op grote kussenslopen gevuld met een stevige, met dons gevulde stof. Quilts zijn meestal samengesteld uit drie lagen stof - een doorgestikte buitenkant, een katoenen vulling in het midden en een stoffen achterkant - die aan elkaar gestikt zijn. Comforters zijn slechts een enkele laag stof gevuld met watten, dons of synthetische vezels.

Er zijn verschillende stoffen voor je beddengoed. Katoen is een populaire stof vanwege het ademende vermogen, maar je kunt ook lakens en slopen vinden van zijde, fluweel en modal. Microvezel is een andere populaire keuze vanwege zijn zachtheid en vermogen om vocht af te voeren.

Bij het kopen van beddengoed kom je ook verschillende weefsels tegen. De populairste zijn perkal, satijn en tricot. Percale is een strak geweven stof die knisperend en kreukvrij is. Satijnstof heeft een zachtere, meer glanzende glans, terwijl jersey knit bekend is bij iedereen die een t-shirt bezit.

Een ander belangrijk begrip waar je op moet letten is het aantal draden. De draadtelling is een maat voor het aantal draden dat in een vierkante centimeter stof is geweven en varieert meestal van 200-800. Als vuistregel geldt dat een hoger aantal draden duurzamer, zachter en duurder is dan een lager aantal.

Als je de basis van de terminologie van beddengoed begrijpt, kun je een weloverwogen beslissing nemen over de lakens, slopen en dekbedden die het beste bij je passen. Houd deze gids bij de hand bij het winkelen en je weet zeker dat je de juiste keuze maakt voor je slaapkamer.